Bun venit !

Dacă vă place (și vă place !) să hoinariți, dacă sunteți (și sunteți !) mici exploratori, dacă aveți (și aveți !) curaj de cercetaș, nu mai stați pe gânduri.

vineri, 19 ianuarie 2018

Un tărâm de vis al ţării noastre de basm : Partea întâi – Plimbări pe la izvoare şi două bonusuri de bună purtare (drumeție din iunie 2017)

  Ca toţi pasionaţii de călătorii, indiferent dacă merg pe jos, cu maşina, prin aer sau apă, am o listă cu locuri de văzut. Lista este lungă şi foarte stufoasă, existând tot felul de categorii, de la “cel/cea mai” până la “locul de unde”.

Vedere spre Izvoru Mureșului (localitatea) de pe Culmea Arama Neagră 
  În unele din momentele mele de visare când, deşi stau cu ochii deschişi, mă văd urcand munţi, străbătând câmpii, străpungând chei unele mai înguste decât altele, ajung să-mi imaginez că explorez un râu până la izvoare.
  Ca toţi pasionaţii de călătorii iubesc poveştile. Niciun loc nu poate fi fermecat dacă nu există o legendă împletită în adevăr.
  Dintre toate tărâmurile de vis ale ţării noastre de basm există unul aparte. Undeva, din nişte munţi cu piscuri mai modeste, izvorăsc două râuri cu drumuri şi destine diferite, unite de o frumoasă poveste.

Urcând Culmea Arama Neagră
  Mureşul şi Oltul, fraţi gemeni şi fii de împărat, au plecat să-şi caute tatăl care nu se întorsese din ultima bătălie. “Să mergem spre miazănoapte” a spus Mureşul. “Ba spre miazăzi” a hotărât Oltul. Şi pentru că niciunul nu a vrut să cedeze, fiecare a apucat în direcţia pe care o credea mai bună şi nu s-au mai văzut niciodată. 
Mureşul are o lungime de 789 km şi străbate739 pe teritoriul României , 22 graniţă cu Ungaria şi 28 pe teritoriul Ungariei, înainte de vărsarea în Tisa. Este cel mai lung curs interior. Îşi adună apele dintr-un bazin de 30.332 kmp şi are un debit de 186 mc pe secundă.
  Oltul are o lungime de 614 km, un bazin hidrografic de 24.050 kmp şi un debit de 174 mc pe secundă.  Pare fratele mai mic, dar este singurul râu important care este 100% românesc, având izvorul în România şi vărsându-se în Dunăre tot pe teritoriul Românie, la Islaz. Cred că de asta sunt oltenii aşa de mândri…



  Ceea ce este cu adevarat deosebit este faptul ca între izvoarele celor doua râuri sunt cam 5 km (în linie dreaptă, măsuraţi pe Google). Acestea sunt parţial legate de un traseu turistic marcat cu cruce roşie şi care în aproximativ 3 ore te duce de la unul la celălalt.
  Din păcate niciunul din aceste izvoare nu este situat suficient de aproape de un loc de cazare care sa îţi permită într-un traseu de o zi să le vizitezi pe amândouă şi să te întorci la punctul de plecare.  Desigur, adepţii corturilor au maximă libertate şi voi avea nişte ponturi doar pentru ei, însă nu vreau să povestesc doar pentru turistul de nişă.  


Vârful Hăşmaşu Mare (centru), în dreapta Crucea Hăşmaşului
  Pentru a vizita Izvorul Oltului trebuie să ieşi din Gheorgheni pe DN 12C spre Lacul Roşu şi la intersecţia cu DJ125A să faci dreapta pe acesta, de-a lungul văii Mogoş Biuc. Drumul judeţean leagă Gheorgheniul de Covacipeter, un fel de aşezare de sălaşe de vară. Administrativ aparţine de municipiu şi are rangul de cătun. 
  Drumul judeţean îşi continuă drumul până la Bălan, însoţind cursul superior al Oltului. Prima partea de traseu (intrarea pe Valea Mogoş Biuc-Covacipeter) are vreo 6 km şi se poate parcurge pe jos, cu bicicleta sau cu maşina, ultima nefiind recomandată pe vreme rea : nu este asfaltat, are câteva zone cu diferenţă de nivel destul de mare şi multe şleauri. 


Hăşmaşu Mare, vedere din trecătoarea Oltului
  Drumul este marcat cu cruce albastră, marcaj care se pierde uneori. Chiar înainte de Covacipeter ajungem în Trecătoarea Oltului care este un fel de şa între doua culmi domoale. Locul are o frumuseţe deosebită şi oferă puncte de belvedere spre Hăşmaşul Mare. Totul arată ca o poiană imensă presărată cu câteva lăcaşe (căbănuţe, grajduri) printre care şi o biserică de lemn. 


 În Trecătoarea Oltului
  Din Trecătoarea Oltului facem dreapta pe un fir de drum şi după câteva sute de metri ne oprim în faţa unui gard care ne indică faptul că vom intra pe o propietate privată. Dacă am venit motorizaţi este bine să lăsăm maşina aici, nu mai avem de parcurs mai mult de 100 m. Urcăm uşor şi ajungem la Izvorul Oltului, loc marcat cu piatra ridicată de ABA Olt-SGA Harghita în 2012 şi care ne ofera informaţii preţioase legate de lungime, debit şi bazin hidrografic, județe străbătute. 


Izvorul Oltului
  Apa izvorăşte dintr-o zonă mlăştinoasă din amonte de izvor, continuându-şi apoi drumul sub formă de pârâu firav care, după ce traversează drumul forestier, se ascunde printre ierburi.
  Presupun că şi coborârea spre Bălan are parte de peisaje extraordinare, însă distanţa este de vreo 2 ori mai mare iar starea drumului nu te stimulează deloc.


Munţii Hăşmaş, vedere de pe Culmea Arama Neagră 
  Dacă am rezolvat-o cu Oltul, pentru Mureş trebuie să facem ceva mai mult efort. Este drept că traseul începe chiar din spatele gării Izvorul Mureşului (localitate în care vă recomand să vă cazaţi dacă vreţi să vizitaţi aceste obiective), dar nu există decât varianta pe jos. 
  Traseul turistic porneşte chiar de lângă gară. Este vorba de un traseu în circuit, marcat cu punct albastru şi care îţi oferă două variante de a atinge Vârfu Negru (sau Arama Neagră cum am mai auzit printre localnici). 



  Prima variantă străbate Culmea Arama Neagră şi începe să urce agale spre vârf, alternând zonele împădurite cu cele de păşune. 


Culmea Arama Neagră
  Apropo de pădure, pe lângă multele foioase am văzut şi multe conifere la altitudini destul de joase. 
  Pe prima porţiune de traseu, după ce căpătăm puţină altitudine şi avem vizibilitate, putem vedea (da, şi de aici) Hăşmasu Mare. O să vedeţi că nu-l pomenesc degeaba.


Munţii Hăşmaş : Moara Dracilor (jos)
  Undeva pe la jumătatea traseului întâlnim un izvor langă o stână, loc bun de popas. De aici urcăm puţin mai susţinut.



  Poteca străbate o pădure de brad care nu-ţi oferă prea multă vizibilitate aşa că, după un ultim efort, ajungem pe vârf fără a băga de seamă.
  Pe vârf se găsesc mai multe indicatoare, mai vechi sau mai noi, care ne indică mai multe trasee. Crucea roşie, care a mai apărut sporadic pe traseul nostru, se îndreaptă spre nord, coborând mai întâi în Șaua Loh, urcând apoi pe Vârful Şipoş unde intersectează traseul triunghi roșu ce leagă pe direcția est-vest Bălanul de Gheorgheni. Până pe Şipoş s-ar face cam o oră şi jumătate şi încă o oră până la Izvorul Oltului, ultima parte nefiind marcată pe hărțile noi.


Vârful Negru
  Dacă luăm în calcul timpii oficiali de parcurgere, un traseu complet Izvoru Mureşului (localitatea)-Izvorul geografic al Mureşului+Izvorul Oltului s-ar parcurge în 7-8 ore, deci parcurgerea dus-întors într-o singură zi este greu de realizat.
  Lăsăm în dreapta traseul spre Olt şi noi continuăm înainte, în uşoară coborâre spre Mureş, urmând ca în câteva minute să ajungem la refugiul turistic Flori Ghiță. 
  Ei bine, aici am avut parte de o surpriză extraordinar de plăcută. Refugiul este construit într-o poieniţă, este foarte îngrijit şi curat, fără paturi sau priciuri dar cu siguranţă foarte confortabil în caz de nevoie. A fost ridicat de Clubul Montan Hășmaș, la 1.350 m altitudine și la 15 minute de destinația călătoriei noastre. Este îngrădit şi are un fel de foişor (masă+băncuţe acoperite) precum şi o vatră pentru focul de tabără, în cazul în care se doreşte aşa ceva.


Refugiul Flori Ghiță
  Indicatoarele ne indică ca următoare variantă de continuare a traseului Peştera Şugău, fiind marcat cu punct albastru. Ca varietatea să fie şi mai mare, punctul apare şi sub formă de pătrat. Ba mai apare şi banda albastră care pare a avea acelaşi drum.



  Fac acum o paranteză, iubitorilor de cort. Dacă ajungeţi prin zonă împreună cu echipamentul vostru de cazare, nu ocoliţi refugiul. Este foarte bine poziţionat pentru mai multe drumeţii, presupunând că ruta de venire şi plecare ar fi Izvorul Mureşului, localitatea. De aici puteţi ajunge la Olt, aşa cum v-am spus mai sus sau puteţi coborî spre Peştera Şugău (marcaj punct albastru, o oră şi jumătate) şi localitatea Voşlobeni care se laudă a avea cea mai bună miere din zonă. Lemn pentru foc se găseşte în pădure, iar apa nu este departe. Doar de asta aţi venit, pentru adevăratul izvor al Mureşului.



  Zic “adevăratul” izvor al Mureşului pentru că din interese turistice, în localitatea cu acelaşi nume s-a amenajat un loc de selfiuri. Nu l-am vizitat, dar dacă îl căutaţi pe net îl găsiţi cu uşurinţă.
  De la refugiu, în cartea căruia trebuie să scrieţi dacă îl vizitaţi, în 5 minute, pe curbă de nivel, se ajunge la Mureş. Locul a fost marcat de Asociația Pro Izvoru Mureșului din Gheorgheni pentru ABA/SGA Mureș în 2016  tot cu o piatră care ne dă aceleaşi detalii : lungime, bazin hidrografic, debit.



  Dacă Oltul se pierdea printre fire de iarbă, Mureşul curge prin pădure fiind loc de adăpătoare pentru animalele sălbatice (noi am găsit urme de căprioare).  Izvorul este bine ascuns, fiind vizibil cu doar câţiva metri înainte de a junge la el.



  Întoarcerea am făcut-o pe acelaşi traseu, acordând mai mult timp fotografiilor, vizionării peisajului şi binemeritatei odihne.



  Fac o paranteză tehnică, legată de marcaje. Aşa cum v-am spus, din localitate spre Izvorul Mureşului pleacă punctul albastru, cu două variante de urcare pe vârf : Culmea Arama Neagră şi Culmea Ponghic. 
  Pe hărţile vechi acest marcaj nu apare, avem în schimb crucea roşie despre care spuneam că ne îndrumă spre Izvorul Oltului continuându-se apoi spre Vârful Fagu Înalt-Vârful Medieş-Pîngăraţi. De altfel, crucea roşie este singurul marcaj ce apare în zonă pe aceste hărţi. Pe teren aceasta apare sporadic până pe Vârful Negru, nu cunosc starea marcajului după acest punct. 
  Lângă gară există un panou informativ în care nu regăsim crucea roşie pe Culmea Arama Neagră ci în Munții Hargitei, legând gara din Izvoru Mureșului de Vârful Greţeș, trecând pe lângă izvorul turistic. Pe hărțile vechi crucea are culoare albastră și duce spre Vârful Răchitiș. 
  Avem punctul albastru şi un triunghi galben pentru un traseu direct spre Peştera Şugău. La refugiul turistic avem indicatoare cu marcaj albastru (punct, pătrat şi bandă) spre peşteră. 
  Şi ca să fie totul şi mai complicat, am vazut şi o bandă galbenă (spre Şipoş din Vârful Negru) care nu ştiu dacă are continuare, dar și o bandă roșie despre care nu știu nimic. 
  Indicatoarele sunt scrise în română, maghiară şi engleză. Unele dintre ele arată direcţia şi destinaţia, fără a aminti timpul de parcurgere. Ideea este că o aplicaţie de tracking pe telefonul mobil vă poate ajuta fie doar şi pentru a vă putea întoarce pe acelaşi traseu.  



  Pachetul “vizită la izvoare” a avut două bonusuri : Lacul Roşu şi Cheile Bicazului, un must have dacă ajungi în zonă.
  La Lacul Roşu se ajunge plecând din Gheorgheni pe DN12C, un drum foarte frumos, cu serpentine şi peisaje şi destul de bine întreţinut. Poţi parca vizavi de lac şi ai mai multe variante de relaxare : un pic de plajă pe malul lacului (dacă vremea permite), un traseu ce înconjoară lacul sau o plimbare cu barca. 



  Este un lac de baraj natural, adica un fir de apa (Pârâul Roşu) a fost închis de prăbuşirea unui versant în urma unui cutremur în 1838. Se mai numeşte şi Lacul Ucigaş deoarece se spune că alunecarea de teren a îngropat un sat împreună cu locuitorii săi. Trunchiurile copacilor rămaşi sub ape s-au pietrificat şi dau astăzi aspectul deosebit al locului. 



  Se pare că Lacul Roşu este în pericol deoarece începe să se colmateze, ultimele lucrări de întreţinere făcându-se cu peste 25 de ani în urmă. În prezent uscatul înaintează cu aproximativ 1 m pe an, ceea ce înseamnă că peste maxim 80 de ani Lacul Roşu va fi istorie. 



  În sudul Lacului Roşu sunt Munţii Haşmaş, în nord sunt Munţii Giurgeu. Asta înseamnă multe trasee montane pentru toate gusturile. Amintesc doar de cel spre Vârful Suhardul Mic, un excelent loc de belvedere.



  Cheile Bicazului sunt poate cele mai impresionante chei din România, ţinând cont de accesibilitatea lor. Au fost săpate de râul Bicaz care izvorăşte din Hăşmaşu Mare, au 6 km lungime şi fac legătura între Transilvania şi Moldova. Fac parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş şi sunt străbătute de drumul naţional 12C, asta ca să ştiţi pe ce drum trebuie să ajungeţi. 



  Sunt foarte spectaculoase, înălţimea pereţilor atingând 350 de metri în sectorul Gâtul Iadului (cam pe acolo unde este bazarul). Primul drum prin chei a fost construit dinspre Gheorgheni, în 1910. Continuarea spre localitatea Bicaz Chei s-a făcut în 1937. Caracterul sălbatic este mai greu de găsit acum, dar am descoperit o fotografie din 1931 realizată de Kurt Hielscher, un celebru fotograf german a cărui specialitate erau cărţile poştale şi ghidurile de călătorie.


(sursa www.descopera.ro)
  Invitat fiind să realizeze un album de prezentare a României, a fost facinat de frumuseţea naturală a locurilor şi a oamenilor, apreciind în mod vădit portul popular românesc. Fotografia lui din Cheile Bicazului mi s-a părut a conţine esenţa acestor locuri.
  Etimologic, Bicaz se pare ca se trage din bicaş (cremene), termen folosit şi în prezent în Maramureş, Sălaj şi Bihor (bicaşei=pietre).



  Dacă am ajuns în Cheile Bicazului trebuie să amintesc de via ferrata.
  Traseele de via ferrata sunt nişte trasee turistice mai speciale, foarte apropiate de alpinism. Practic pe un perete de stâncă sunt montate elemente ajutătoare (cabluri, scoabe, podeţe, etc) care facilitează escalada. Pentru un asemenea sport trebuie să ai echipament adecvat (cască, ham, un set special format din două lonje elastice, carabiniere cu deschidere largă și sistem de absorbție a energiei în caz de cădere), încălţăminte aderentă (fără a fi espadrile de alpinism), mănuşi şi mult curaj. Traseele au cinci grade de dificultate (de la A la E), sectoare de dificultăţi diferite alternând într-un traseu. Nu orice traseu cu cablu înseamnă via ferrata, dar m-aş risca sa spun că Circuitul Cheilor Galbenei şi Valea lui Stan se încadrează în definiţie, ele fiind situate ca dificultate înaintea lui A (mai uşoare decât cele uşoare). Nu au apărut de foarte mult timp în România, dar sunt din ce în ce mai căutate.


Uriaşul din cer
  Atât zona Lacul Roşu cât şi Cheile Bicazului oferă variante de căţărare. Langă Lacul Roşu este amenajat traseul Wild Ferenc (amenajat în 2016 în memoria alpinistului transilvănean). Este un traseu C/D (mediu/dificil), cu o lungime de 200 m şi o diferenţă de nivel de 173 m, accesul fiind liber.
  Cheile Bicazului ofera cel mai lung traseu de via ferrata din ţară. De fapt este un complex de cinci trasee care totalizează 2.400 m lungime, fiind amenajate de Clubul Montan Roman sub indicaţiile lui Constantin Lăcătuşu. Traseele cu denumirea de Astragalus (de la planta endemică denumită cosaci bicăjean, asemănătoare trifoiului ) au fost inaugurate în 2017. Accesul se face pe lângă Cabana Ecolog (situată la ieșirea din chei spre Bicaz, în Cheile Șugăului) unde se plătește taxa de acces site (5 lei) și taxa de via ferrata (10 lei), de aici putând fi închiriat și echipamentul special pentru cățărare (set via ferrata+ham+casca=20 lei).
  Informații tehnice privind traseul până la Izvorul Geografic al Mureșului găsiți aici
  Și astfel izvoarele au fost găsite, cercetate și gustate. Lacul Roșu și Cheile Bicazului doar au întărâtat drumețul din mine și au înmulțit considerabil lista cu „de facut”.

  Urmează cireașa de pe tort și nota maximă.


Un comentariu: