Bun venit !

Dacă vă place (și vă place !) să hoinariți, dacă sunteți (și sunteți !) mici exploratori, dacă aveți (și aveți !) curaj de cercetaș, nu mai stați pe gânduri.

marți, 14 februarie 2023

Buricul pământului (vara 2021)

 Astăzi a fost ziua spirituală.

Bipezii s-au trezit cu chef de vizite și au hotărât că e musai să mergem și noi. Ne-am împotrivit temeinic adormind în fața ușii, dar nu am avut succes.


Prima dată au luat-o ușor. Ne-au dus la niște guguloaie despre care nici ei nu știau mare lucru. De ciudă, le-am scos limbile de-un cot, mai ales că era cam cald.
Apoi a început vânătoarea de biserici. Ne-a fost o frică teribilă pentru că ei erau cu ochii după turle și au lăsat Codul Rutier pe seama noastrăȘi nu știm dacă lumea s-a prins că noi avem întodeauna prioritate.
Unele biserici au fost deschise.
Ghinion! A trebuit să așteptăm bipeda să se cațere până la clopote.


După a treia clopotniță am devenit religiosi. Am spus la Dumnezei și sfinți cât pentru tot calendarul. Nu cu glas tare, normal, că ne băgau imediat la post negru.
Ultima oprire ne-a plăcut. Toată o ruină.


Cel mai tare a fost că ne-au dus în centrul țării fără să realizeze că noi suntem buricul pământului oriunde am fi.


Dicționar pentru bipezi:

* Guguloaie = Movilele de la Șona

În apropiere de orașul Făgăraș (5 km), numite și piramidele de la Șona, cele 8 movile aliniate pe două rânduri au înălțimi de până la 30 de metri. Sunt învăluite de mister, unii considerându-le ca fiind naturale, alții ca fiind creații ale vechilor locuitori pentru a-și ascunde tezaurul sau cu rol de morminte. 


* Biserici cu clopotnițe = biserici fortificate din Țara Făgărașului. 

Rotbav este ridicată pe la 1300 în stil romanic, a fost fortificată în stil săsesc în secolul al XV-lea. Intrarea este liberă, se poate vizita doar exteriorul.



Cincu este o bazilică romanică ridicată în secolul XIII și refăcută de coloniștii germani în stil gotic trei secole mai târziu. Un bilet costă 5 lei.



Merghindeal (sau Valea Mariei, în traducere) a fost ridicată în secolul XIII în formă de bazilică romanică. Până în anii '90 aici se țineau slujbe ale comunității săsești. Vizitarea se face la solicitare și este gratuită, dar un "cadou" în cutia milei este binevenit. Se poate urca în clopotniță.



Dealu Frumos este o bazilică romanică din secolul XIII, refăcută în stil baroc. Se poate vizita cu solicitare telefonică.



* Ruină = abația cisterciană de la Cârța.

Este unică în România, a fost inaugurată în 1202 și a rezistat invaziei tătare, dar nu și lui Matei Corvin care a desființat-o în 1474. Îmbină stilul romanic cu cel gotic timpuriu. Aspectul de ruină îi conferă un aer aparte. În incintă există un cimitir al soldaților germani căzuți în primul război mondial. Un bilet costă 5 lei.






* Centrul țării = centrul geografic al României situat lângă localitatea Dealu Frumos



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu